Jahodová torta Fraisier

0 0
Jahodová torta Fraisier

Ingrediencie

Zmeniť porcie:
Cesto
Vajcia 4 ks
Kryštálový cukor krupica 100 g
Hladká múka 150 g
Maslo roztopené 60 g
Vanilkový extrakt 1 lyžička
Krém
Mlieko 300 ml
Vanilkový puding 1 balíček
Žĺtok 3 ks
Bielok 3 ks
Maslo zmäknuté 250 g
Kryštálový cukor krupica 170 g
Vanilkový extrakt 2 lyžičky
Sirup
Voda 100 ml
Kryštálový cukor 100 g
Čerešňovica 40 ml
Marcipán
Mandľová múka 100 g
Sirup z čerešnovice 40 ml
Práškový cukor 60 g
Gelova farba zelená
Dokončenie
Jahody čerstvé 800 g
Čerstvé kvety na ozdobu

Uložiť tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

  • 115
  • 25 min / 180 °C
  • Porcie: 10
  • Stredná

Ingrediencie

  • Cesto

  • Krém

  • Sirup

  • Marcipán

  • Dokončenie

Popis

Zdieľať

Fraisier – francúzska jahodová torta s čerstvými jahodami po obvode a jemným vanilkovým krémom.

Kroky

1
Hotovo

Cesto

Vajcia s cukrom šľaháme nad parou do zhustnutia. Keď teplota dosiahne 50° C, odložíme z ohňa a šľaháme do vychladnutia. Do vychladnutého pridáme múku, roztopené maslo a premiešame.

2
Hotovo

Cesto nalejeme do 21 cm tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a upečieme vo vyhriatej rúre. Necháme vychladnúť vo forme a potom prekrojíme na polovicu.

3
Hotovo

Krém

V troche mlieka vymiešame žĺtky s 50 g cukru a vanilkovým pudingom. Zvyšok mlieka privedieme do varu. Asi tretinu horúceho mlieka nalejeme na vymiešané žĺtky a premiešame. Vlejeme späť do hrnca a uvaríme hustý krém. Preložíme do misky, prikryjeme fóliou, tak aby sa dotýkala krému a necháme vychladnúť.

4
Hotovo

Bielky so zvyšným cukrom miešame (nešľaháme) vo vodnom kúpeli na miernom ohni, kým teplota nedosiahne 70 °C a cukor sa nerozpustí. Zmes odložíme z ohňa. Preložíme do mixéra a šľaháme na najvyššej rýchlosti do vychladnutia. Znížime rýchlosť a po kúskoch pridávame zmäknuté maslo. Šľaháme, kým sa bielky s maslom nespoja.

5
Hotovo

Vychladnutý žĺtkový krém vyšľaháme dohladka, pridáme vyšľahaný sneh s maslom a ešte spolu prešľaháme.

6
Hotovo

Sirup

Vodu s cukrom dáme variť, kým sa cukor nerozpustí. Pridáme čerešňovicu. Časť sirupu si odložíme na marcipán.

7
Hotovo

Marcipán

Všetky suroviny spolu vymiešame na hladkú hmotu. Medzi dvoma papiermi na pečenie rozvaľkáme a vyrežeme kruh rovnakej veľkosti ako máme tortu.

8
Hotovo

Dokončenie

Tortový kruh položíme na podnos a z vnútornej strany ho vyložíme tortovou páskou. Okraje tortových korpusov zarovnáme. Spodný plát vložíme do formy a potrieme pripraveným sirupom.

9
Hotovo

Jahody (približne rovnakej veľkosti) prekrojíme na polovicu a poukladáme ich po obvode kruhu tesne vedľa seba reznou hranou von.

10
Hotovo

Pomocou cukrárenského vrecka nastriekame krém na korpus asi do výšky pol cm. Do stredu torty poukladáme zvyšné celé jahody. Celý priestor vyplníme krémom a uhladíme do roviny.

11
Hotovo

Priložíme vrchný korpus, polejeme sirupom a potrieme tenkou vrstvou krému. Priložíme marcipánom a dáme vychladiť. Po vychladení odstránime tortový kruh a pásku. Ozdobíme kúskami jahôd.

naspäť
Makrónky
dalej
Dunajské vlny
naspäť
Makrónky
dalej
Dunajské vlny