Ingrediencie
-
Cesto
-
4 ks Vajcia
-
100 g Kryštálový cukor krupica
-
150 g Hladká múka
-
60 g Masloroztopené
-
1 lyžička Vanilkový extrakt
-
Krém
-
300 ml Mlieko
-
1 balíček Vanilkový puding
-
3 ks Žĺtok
-
3 ks Bielok
-
250 g Maslozmäknuté
-
170 g Kryštálový cukor krupica
-
2 lyžičky Vanilkový extrakt
-
Sirup
-
100 ml Voda
-
100 g Kryštálový cukor
-
40 ml Čerešňovica
-
Marcipán
-
100 g Mandľová múka
-
40 ml Sirupz čerešnovice
-
60 g Práškový cukor
-
zelená Gelova farba
-
Dokončenie
-
800 g Jahodyčerstvé
-
na ozdobu Čerstvé kvety
Popis
Fraisier – francúzska jahodová torta s čerstvými jahodami po obvode a jemným vanilkovým krémom.
Kroky
1
Hotovo
|
CestoVajcia s cukrom šľaháme nad parou do zhustnutia. Keď teplota dosiahne 50° C, odložíme z ohňa a šľaháme do vychladnutia. Do vychladnutého pridáme múku, roztopené maslo a premiešame. |
2
Hotovo
|
Cesto nalejeme do 21 cm tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a upečieme vo vyhriatej rúre. Necháme vychladnúť vo forme a potom prekrojíme na polovicu. |
3
Hotovo
|
KrémV troche mlieka vymiešame žĺtky s 50 g cukru a vanilkovým pudingom. Zvyšok mlieka privedieme do varu. Asi tretinu horúceho mlieka nalejeme na vymiešané žĺtky a premiešame. Vlejeme späť do hrnca a uvaríme hustý krém. Preložíme do misky, prikryjeme fóliou, tak aby sa dotýkala krému a necháme vychladnúť. |
4
Hotovo
|
Bielky so zvyšným cukrom miešame (nešľaháme) vo vodnom kúpeli na miernom ohni, kým teplota nedosiahne 70 °C a cukor sa nerozpustí. Zmes odložíme z ohňa. Preložíme do mixéra a šľaháme na najvyššej rýchlosti do vychladnutia. Znížime rýchlosť a po kúskoch pridávame zmäknuté maslo. Šľaháme, kým sa bielky s maslom nespoja. |
5
Hotovo
|
Vychladnutý žĺtkový krém vyšľaháme dohladka, pridáme vyšľahaný sneh s maslom a ešte spolu prešľaháme. |
6
Hotovo
|
SirupVodu s cukrom dáme variť, kým sa cukor nerozpustí. Pridáme čerešňovicu. Časť sirupu si odložíme na marcipán. |
7
Hotovo
|
MarcipánVšetky suroviny spolu vymiešame na hladkú hmotu. Medzi dvoma papiermi na pečenie rozvaľkáme a vyrežeme kruh rovnakej veľkosti ako máme tortu. |
8
Hotovo
|
DokončenieTortový kruh položíme na podnos a z vnútornej strany ho vyložíme tortovou páskou. Okraje tortových korpusov zarovnáme. Spodný plát vložíme do formy a potrieme pripraveným sirupom. |
9
Hotovo
|
Jahody (približne rovnakej veľkosti) prekrojíme na polovicu a poukladáme ich po obvode kruhu tesne vedľa seba reznou hranou von. |
10
Hotovo
|
Pomocou cukrárenského vrecka nastriekame krém na korpus asi do výšky pol cm. Do stredu torty poukladáme zvyšné celé jahody. Celý priestor vyplníme krémom a uhladíme do roviny. |
11
Hotovo
|
Priložíme vrchný korpus, polejeme sirupom a potrieme tenkou vrstvou krému. Priložíme marcipánom a dáme vychladiť. Po vychladení odstránime tortový kruh a pásku. Ozdobíme kúskami jahôd. |