Kváskový chlieb
pšenično-ražný

0 0
Kváskový chlieb

Ingrediencie

Rozkvas
Ražná múka 200 g
Voda 200 g
Kvások 2 lyžice
Chlieb
Pšeničná chlebová múka 600 g
Rozkvas 400 g
Ražná múka 80 g
Voda 370 g
Soľ 2 lyžičky
Rasca 2 lyžičky

Uložiť tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

  • 50 min+kvasenie cca 4 hod+rozkvas 12 hod
  • 10 min/230 °C, 25 min/200 °C
  • Stredná

Ingrediencie

  • Rozkvas

  • Chlieb

Popis

Zdieľať

Recept na tradičný chlieb z doma pripraveného kvásku. Príprava je jednoduchá, ale časovo náročná.

Kroky

1
Hotovo

Rozkvas

Do misy dáme múku, vodu a kvások. Zamiešame a prikryté potravinárskou fóliou necháme na teplom mieste 12- 14 hodín. Po 12 hodinách z kvásku odoberieme 2 lyžice a dokŕmime nimi kvások v chladničke pre budúce pečenie. O tom, či je kvások pripravený na pečenie sa môžeme presvedčiť, tak, že odoberieme trocha kvásku a dáme ho do studenej vody. Pripravený kvások bude vo vode plávať.

2
Hotovo
30

Chlieb

Vo väčšej mise si zmiešame múku, vodu, pripravený kvások a necháme odpočívať.

3
Hotovo

Pridáme soľ a rascu a dôkladne vymiesime pomocou kuchynského robotu alebo ručne, kým sa nebude cesto oddeľovať od nádoby. Dobre vymiesené cesto by malo byť hladké a pružné.

4
Hotovo

Takto vymiesené cesto prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme kvasiť 2-3 hodiny. Počas kvasenia ho každých 50 minút preložíme. Pomocou stierky chytíme cesto, preložíme na druhú stranu a nádobu otočíme o 90°.

5
Hotovo

Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Párkrát ho poprekladáme a vytvarujeme bochník, ktorý vložíme do kukuričným škrobom vysypanej ošatky spojom nahor. Prikryjeme a necháme kvasiť ešte 2-3 hodiny, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.

6
Hotovo

Rúru vyhrejeme na 230 °C spolu s plechom, na ktorom budeme chlieb piecť. Cesto opatrne preklopíme na horúci plech vystlaný papierom na pečenie, žiletkou alebo ostrým nožom urobíme zárezy a dáme piecť.

7
Hotovo

Zároveň s chlebom do rúry dáme na 10 minút plech s vodou. Po 10 minútach teplotu znížime na 200 stupňov a dopekáme ešte asi 20 minút. Chlieb necháme vychladnúť na mriežke.

naspäť
Čokoládová torta
dalej
Čokoládový chlebík
naspäť
Čokoládová torta
dalej
Čokoládový chlebík