Ingrediencie
-
Cesto
-
500 g Polohrubá múka
-
250 ml Mlieko
-
200 g Maslo
-
3 ks Žĺtok
-
80 g Kryštálový cukor
-
1 kocka Droždie
-
1 lyžička Soľ
-
Vajíčko na potretie
-
Maková plnka
-
200 g Mletý mak
-
100 g Práškový cukor
-
100 ml Mlieko
Popis
Kroky
1
Hotovo
|
CestoZo 100 ml mlieka, cukru, droždia a trocha múky pripravíme kvások a necháme ho vykysnúť. |
2
Hotovo
|
Potom ho zmiešame s múkou, pridáme žĺtky, zvyšné mlieko, maslo, soľ a vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme kysnúť na teplé miesto. |
3
Hotovo
|
Maková plnkaMlieko a cukor dáme zovrieť. Do vriaceho mlieka pridáme pomletý mak. Dobre vymiešame a necháme ochladnúť. |
4
Hotovo
|
Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 dielov. Každý diel natenko rozvaľkáme do tvaru kruhu a rozdelíme na osem trojuholníkov, na ktoré dáme makovú plnku. |
5
Hotovo
|
Diely skrútime (začíname od vonkajšej strany) a sformujeme rožteky. Rozložíme ich na plech ďalej od seba a necháme ešte kysnúť. |
6
Hotovo
|
Pred pečením ich potrieme žĺtkami rozšľahanými s trochou vody. Upečieme vo vyhriatej rúre. |