Opekance s makom
a mliekom

0 0
Opekance s makom

Ingrediencie

Zmeniť porcie:
Cesto
Polohrubá múka 250 g
Žĺtok 1 ks
Droždie 20 g
Mlieko 150 ml
Maslo 80 g
Kryštálový cukor 2 lyžice
Soľ štipka
Dokončenie
Mletý mak 100 g
Mlieko horúceho 400 ml
Práškový cukor 3 lyžice
Med 3 lyžice

Nutričné hodnoty

1 porcia
498
kcal
15 g
bielkoviny
100 g
sacharidy
15 g
tuky

Uložiť tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Kuchyňa:
    • 85
    • Porcie: 4
    • Ľahká

    Ingrediencie

    • Cesto

    • Dokončenie

    Popis

    Zdieľať

    Opekance patria k typickým vianočným jedlám na Slovensku. Na západnom Slovensku sú to pupáčky a na východnom bobaľky.

    Kroky

    1
    Hotovo

    Z vlažného mlieka, lyžice cukru, droždia a trochy múky pripravíme kvások. V miske rozmiešame múku, cukor, roztopené maslo, žĺtko, soľ a vykysnutý kvások. Všetko spolu dobre spracujeme.

    2
    Hotovo
    15 min / 200 °C.

    Cesto mierne posypeme múkou, prikryjeme a dáme kysnúť asi 50 minút. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Cesto rozdelíme na 4 časti, z každej sformujeme dlhý valček, ktorý nakrájame na kúsky dlhé asi 2 cm. Vytvarujeme z nich guľôčky, ktoré kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie, ďalej od seba, aby sa pri pečení nespojili. Potrieme ich olejom a dáme piecť do vyhriatej rúry.

    3
    Hotovo

    Podávame poliate horúcim mliekom, v ktorom rozpustíme med a posypané pomletým makom a práškovým cukrom.

    naspäť
    Plnené uhorky
    dalej
    Trio rezy
    naspäť
    Plnené uhorky
    dalej
    Trio rezy