Ingrediencie
-
Cesto
-
250 g Polohrubá múka
-
1 ks Žĺtok
-
20 g Droždie
-
150 ml Mlieko
-
80 g Maslo
-
2 lyžice Kryštálový cukor
-
štipka Soľ
-
Dokončenie
-
100 g Mletý mak
-
400 ml Mliekohorúceho
-
3 lyžice Práškový cukor
-
3 lyžice Med
Popis
Opekance patria k typickým vianočným jedlám na Slovensku. Na západnom Slovensku sú to pupáčky a na východnom bobaľky.
Kroky
1
Hotovo
|
Z vlažného mlieka, lyžice cukru, droždia a trochy múky pripravíme kvások. V miske rozmiešame múku, cukor, roztopené maslo, žĺtko, soľ a vykysnutý kvások. Všetko spolu dobre spracujeme. |
2
Hotovo
15 min / 200 °C.
|
Cesto mierne posypeme múkou, prikryjeme a dáme kysnúť asi 50 minút. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Cesto rozdelíme na 4 časti, z každej sformujeme dlhý valček, ktorý nakrájame na kúsky dlhé asi 2 cm. Vytvarujeme z nich guľôčky, ktoré kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie, ďalej od seba, aby sa pri pečení nespojili. Potrieme ich olejom a dáme piecť do vyhriatej rúry. |
3
Hotovo
|
Podávame poliate horúcim mliekom, v ktorom rozpustíme med a posypané pomletým makom a práškovým cukrom. |