Ingrediencie
-
4 ks teľacie lýtko s kosťou
-
1 ks Mrkva
-
1 ks Petržlen
-
2 ks Stonkový zeler
-
1 ks Cibuľa
-
1 strúčik Cesnak
-
Hladká múkana obalenie
-
Soľ
-
Mleté čierne korenie
-
Olivový olej
-
150 ml Biele vínosuché
-
Hovädzí vývar
-
1 vetvička Tymián
-
3 ks Bobkový list
-
1 lyžica Paradajkový pretlak
-
Gremolata
-
Citrónová kôra
-
Petržlenová vňaťposekaná
-
2 strúčiky Cesnak
Popis
Talianska špecialita pripravovaná z teľacieho alebo hovädzieho lýtka narezaného priečne aj s kosťou so špikom.
Kroky
1
Hotovo
|
Mäso osolíme, okoreníme, okraje narežeme a zviažeme kuchynským špagátom. Obalíme v hladkej múke a na rozpálenom oleji opečieme z oboch strán. |
2
Hotovo
|
Mäso vyberieme a vo výpeku osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme na kocky nakrájanú mrvu, petržlen a zeler. Za občasného miešania restujeme 10 minút. |
3
Hotovo
|
Pridáme paradajkový pretlak, cesnak, bobkový list, tymián a krátko spolu orestujeme. Zalejeme vínom a krátko povaríme. Pridáme opečené mäso a podlejeme vývarom. Mäso má byť ponorené len asi do ¾. |
4
Hotovo
|
Prikryjeme a dáme do rúry vyhriatej na 160 °C. Pečieme asi 2 hodiny, kým mäso nie je mäkké. Hotové mäso vyberieme, omáčku precedíme a zeleninu len veľmi jemne prepasírujeme do omáčky. Mäso vložíme späť do omáčky a prehrejeme. |
5
Hotovo
|
Podávame posypané gremolatou, so šafránovým rizotom alebo zemiakovou kašou. |
6
Hotovo
|
GremolataZmiešame posekanú petržlenovú vňať, nastrúhanú kôru z jedného citróna a nadrobno nakrájaný cesnak. |