Praclíky

0 0
Praclíky

Ingrediencie

Zmeniť porcie:
Hladká múka 500 g
Droždie ½ kocky
Voda 250 ml vlažnej
Kryštálový cukor 1 lyžica
Soľ 1 lyžička
Mlieko 50 ml
Maslo 3 lyžice roztopeného
Na luhovanie
Voda 1 l
Sóda bikarbóna 3 lyžičky

Uložiť tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

  • 70
  • Porcie: 12
  • Stredná

Ingrediencie

  • Na luhovanie

Popis

Zdieľať

Tradičná bavorská špecialita. Slané, kysnuté praclíky z luhovaného cesta. Pred pečením sa povaria vo vriacej vode so sódou bikarbónou.

Kroky

1
Hotovo

Ingrediencie

2
Hotovo

Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť.

3
Hotovo
90

Vykysnutý kvások, soľ pridáme do múky a zamiesime cesto, ktoré dáme vykysnúť na teplom mieste.

4
Hotovo

Z cesta vytvoríme valec, pokrájame ho na 12 rovnakých kúskov, z ktorých robíme asi pol cm hrubé a 30 cm dlhé šúľky.

5
Hotovo

Zo šúľkov vytvarujeme praclíky. Najskôr si vytvoríme tvar písmena U, potom cesto dvakrát stočíme a konce pritlačíme na spodnú časť U, aby sme vytvorili tvar praclíka.

6
Hotovo
20

Dáme ich podkysnúť na 20 minút.

7
Hotovo

Do 1 l vriacej vsypeme sódu bikarbónu. Necháme rozpustiť a opatrne vkladáme praclíky do vriacej vody. Necháme variť približne 90 sekúnd.

8
Hotovo

Praclíky vyberieme, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme morskou soľou. Po bokoch urobíme žiletkou alebo ostrým nožom zárezy.

9
Hotovo
20 min/180 °C

Dáme piecť od vyhriatej rúry. Pečieme, kým nie sú hnedé.

10
Hotovo
naspäť
Kukuričná polievka
dalej
Malinová torta
naspäť
Kukuričná polievka
dalej
Malinová torta