Praclíky

0 0
Praclíky

Ingrediencie

Zmeniť porcie:
Hladká múka 500 g
Droždie ½ kocky
Voda 250 ml vlažnej
Kryštálový cukor 1 lyžica
Soľ 1 lyžička
Mlieko 50 ml
Maslo 3 lyžice roztopeného
Na luhovanie
Voda 1 l
Sóda bikarbóna 3 lyžičky

Uložiť tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

  • 70
  • Porcie: 12
  • Stredná

Ingrediencie

  • Na luhovanie

Popis

Zdieľať

Tradičná bavorská špecialita. Slané, kysnuté praclíky z luhovaného cesta. Pred pečením sa povaria vo vriacej vode so sódou bikarbónou.

Kroky

1
Hotovo

Ingrediencie

2
Hotovo

Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť.

3
Hotovo
90

Vykysnutý kvások, soľ pridáme do múky a zamiesime cesto, ktoré dáme vykysnúť na teplom mieste.

4
Hotovo

Z cesta vytvoríme valec, pokrájame ho na 12 rovnakých kúskov, z ktorých robíme asi pol cm hrubé a 30 cm dlhé šúľky.

5
Hotovo

Zo šúľkov vytvarujeme praclíky. Najskôr si vytvoríme tvar písmena U, potom cesto dvakrát stočíme a konce pritlačíme na spodnú časť U, aby sme vytvorili tvar praclíka.

6
Hotovo
20

Dáme ich podkysnúť na 20 minút.

7
Hotovo

Do 1 l vriacej vsypeme sódu bikarbónu. Necháme rozpustiť a opatrne vkladáme praclíky do vriacej vody. Necháme variť približne 90 sekúnd.

8
Hotovo

Praclíky vyberieme, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme morskou soľou. Po bokoch urobíme žiletkou alebo ostrým nožom zárezy.

9
Hotovo
20 min/180 °C

Dáme piecť od vyhriatej rúry. Pečieme, kým nie sú hnedé.

10
Hotovo

Recenzie receptu

Zatiaľ pre tento recept neboli napísané žiadne recenzie, použite okno nižšie pre napísanie recenzie
naspäť
Kukuričná polievka
dalej
Malinová torta
naspäť
Kukuričná polievka
dalej
Malinová torta