Ražný kváskový chlieb

0 0
Ražný kváskový chlieb

Ingrediencie

Rozkvas
Ražná múka 200 g
Kvások 2 lyžice
Voda 200 g
Chlieb
Rozkvas 400 g
Ražná múka chlebovej 400 g
Ražna celozrnná múka 200 g
Voda 400 g
Soľ 2 lyžičky
Rasca 2 lyžičky

Uložiť tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

  • 50 min+kvasenie cca 6 hod+rozkvas 12 hod
  • 10 min/230 °C, 25 min/200 °C
  • Stredná

Ingrediencie

  • Rozkvas

  • Chlieb

Popis

Zdieľať

Domáci kváskový chlieb pripravený z ražnej múky. Chlieb ostane dlho čerstvý – bude chutný a vláčny aj 6 dní.

Kroky

1
Hotovo

Rozkvas

Do misy dáme múku, vodu a kvások. Zamiešame a prikryté potravinárskou fóliou necháme na teplom mieste 12- 14 hodín.

2
Hotovo

Chlieb

Múku zmiešame s rozkvasom, pridáme vodu, soľ a rascu a dobre premiešame. Vypracujeme cesto, ktoré netreba na rozdiel od chleba z pšeničnej múky dlho miesiť. Cesto miesime plastovou stierkou alebo mokrou rukou, nakoľko je cesto lepkavé.

3
Hotovo

Z cesta vytvarujeme bochník, ktorý vložíme do kukuričným škrobom vysypanej ošatky spojom nahor. Necháme kvasiť 3 - 5 hodín.

4
Hotovo

Rúru vyhrejeme na 230 °C. Cesto opatrne preklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo posypaný krupicou, žiletkou alebo ostrým nožom urobíme zárezy a dáme piecť.

5
Hotovo

Zároveň s chlebom do rúry dáme na 10 minút plech s vodou. Po 10 minútach teplotu znížime na 200 stupňov a dopekáme ešte asi 25 minút. Chlieb necháme vychladnúť na mriežke.

Recenzie receptu

Zatiaľ pre tento recept neboli napísané žiadne recenzie, použite okno nižšie pre napísanie recenzie
naspäť
Tiramisu
dalej
Pečený losos
naspäť
Tiramisu
dalej
Pečený losos