Ingrediencie
-
Cesto
-
750 g Polohrubá múka
-
300 ml Mlieko
-
130 g Maslo
-
100 g Kryštálový cukor
-
42 g Droždie
-
3 Žĺtok
-
Soľ
-
Slivková plnka
-
200 g Slivkový lekvár
-
Citrónová kôra
-
Orechová plnka
-
200 g Pomleté orechy
-
200 ml Mlieko
-
80 g Práškový cukor
-
1 Vanilínový cukor
-
Maková plnka
-
200 g Mletý mak
-
200 ml Mlieko
-
100 g Práškový cukor
-
100 g Maslo
-
1 Vanilínový cukor
-
Tvarohová plnka
-
300 g Tvaroh
-
80 g Práškový cukor
-
80 g Maslo
-
2 Žĺtok
-
z dvoch bielkov sneh
-
20 g Hrozienka
-
1 Vanilínový cukor
Popis
Tradičný vianočný kysnutý koláč so štyrmi plnkami – tvarohovou, makou, lekvárovou a orechovou a navrchu mriežky.
Kroky
|
1
Hotovo
|
CestoZ múky, droždia, mlieka a ostatných surovín spracujeme kysnuté cesto a dáme kysnúť. |
|
2
Hotovo
|
PlnkyMlieko a cukor dáme zovrieť. Do vriaceho mlieka pridáme pomletý mak. Dobre vymiešame a necháme ochladnúť. Rovnako pripravujeme aj orechovú plnku. |
|
3
Hotovo
|
Tvarohová plnkaŽĺtky vymiešame s maslom a cukrom. Do vymiešaného pridáme tvaroh a sneh z bielkov. |
|
4
Hotovo
|
Vykysnuté cesto rozdelíme na päť rovnakých dielov a z nich na pomúčenej doske urobíme postupne štyri pláty. Na plech položíme prvý plát a rozotrieme naň slivkový lekvár. |
|
5
Hotovo
|
Prikryjeme ho ďalším plátom cesta, na ktoré dáme orechovú plnku, opäť dáme cesto a naň makovú plnku, dáme ďalší plát a naň tvarohovú plnku. |
|
6
Hotovo
40 min pri 180 °C
|
Z posledného cesta šúľame valčeky, ktoré šikmo ukladáme na koláč tak, aby sme vytvorili pravidelné mriežky. Povrch potrieme roztopeným maslom. Upečieme v o vyhriatej rúre. |







