Ingrediencie
-
Cesto
-
1 ks Vajcia
-
500 g Polohrubá múka
-
42 g Droždie
-
120 g Maslo
-
200 ml Mlieko
-
1 ks Žĺtok
-
štipka Soľ
-
50 g Kandizovaná pomarančová kôra
-
50 g Citrónová kôrakandizovaná
-
100 g Mandle
-
50 g Kryštálový cukor
-
6 lyžíc Rum
-
50 g Hrozienka
-
100 g Maslona potretie
-
Vanilínový cukorna posypanie
-
Práškový cukorna posypanie
Popis
Štóla patrí medzi tradičné recepty, ktoré neodmysliteľne spojené s Vianocami. Sladké pečivo so sušeným ovocím a hrozienkami.
Kroky
1
Hotovo
|
Z vlažného mlieka, lyžice cukru, droždia a trocha múky pripravíme kvások. |
2
Hotovo
60
|
V miske rozmiešame múku, cukor, roztopené maslo, vajce, žĺtok, soľ a vykysnutý kvások. Všetko spolu dobre vypracujeme. Cesto mierne posypeme múkou, prikryjeme a necháme kysnúť. |
3
Hotovo
10
|
Do vykysnutého zapracujeme hrozienka, kandizovanú kôru, ktoré sme predtým namočili do rumu, a mandle. Z cesta vytvoríme oválny bochník, prikryjeme a necháme podkysnúť. |
4
Hotovo
|
Typický tvar štóly vznikne, ak sa doprostred bochníka urobí žliabok zatlačením rukoväťou hrubšej varešky alebo chrbtom ruky. Jednu polovicu od tohto prehĺbenia vyvaľkáme a preklopíme cez druhú polovicu cesta. |
5
Hotovo
40
|
Cesto položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme podkysnúť. Potom pomaly upečieme vo vyhriatej rúre. |
6
Hotovo
|
Medzitým rozpustíme maslo. Štólu hneď po upečení potrieme maslom a potom niekoľkokrát pri chladnutí. Keď je úplne vychladnutá, posypeme ju práškovým cukrom. |