Vianočná štóla

0 0
Vianočná štóla

Ingrediencie

Zmeniť porcie:
Cesto
Vajcia 1 ks
Polohrubá múka 500 g
Droždie 42 g
Maslo 120 g
Mlieko 200 ml
Žĺtok 1 ks
Soľ štipka
Kandizovaná pomarančová kôra 50 g
Citrónová kôra kandizovaná 50 g
Mandle 100 g
Kryštálový cukor 50 g
Rum 6 lyžíc
Hrozienka 50 g
Maslo na potretie 100 g
Vanilínový cukor na posypanie
Práškový cukor na posypanie

Uložiť tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

  • 120
  • 180
  • Porcie: 20
  • Stredná

Ingrediencie

  • Cesto

Popis

Zdieľať

Štóla patrí medzi tradičné recepty, ktoré neodmysliteľne spojené s Vianocami. Sladké pečivo so sušeným ovocím a hrozienkami.

 

 

Kroky

1
Hotovo

Z vlažného mlieka, lyžice cukru, droždia a trocha múky pripravíme kvások.

2
Hotovo
60

V miske rozmiešame múku, cukor, roztopené maslo, vajce, žĺtok, soľ a vykysnutý kvások. Všetko spolu dobre vypracujeme. Cesto mierne posypeme múkou, prikryjeme a necháme kysnúť.

3
Hotovo
10

Do vykysnutého zapracujeme hrozienka, kandizovanú kôru, ktoré sme predtým namočili do rumu, a mandle. Z cesta vytvoríme oválny bochník, prikryjeme a necháme podkysnúť.

4
Hotovo

Typický tvar štóly vznikne, ak sa doprostred bochníka urobí žliabok zatlačením rukoväťou hrubšej varešky alebo chrbtom ruky. Jednu polovicu od tohto prehĺbenia vyvaľkáme a preklopíme cez druhú polovicu cesta.

5
Hotovo
40

Cesto položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme podkysnúť. Potom pomaly upečieme vo vyhriatej rúre.

6
Hotovo

Medzitým rozpustíme maslo. Štólu hneď po upečení potrieme maslom a potom niekoľkokrát pri chladnutí. Keď je úplne vychladnutá, posypeme ju práškovým cukrom.

Recenzie receptu

Zatiaľ pre tento recept neboli napísané žiadne recenzie, použite okno nižšie pre napísanie recenzie
naspäť
Plnené vajcia
dalej
Bratislavské rožky
naspäť
Plnené vajcia
dalej
Bratislavské rožky