Vianočná štóla

0 0
Vianočná štóla

Ingrediencie

Zmeniť porcie:
Cesto
Vajcia 1 ks
Polohrubá múka 500 g
Droždie 42 g
Maslo 120 g
Mlieko 200 ml
Žĺtok 1 ks
Soľ štipka
Kandizovaná pomarančová kôra 50 g
Citrónová kôra kandizovaná 50 g
Mandle 100 g
Kryštálový cukor 50 g
Rum 6 lyžíc
Hrozienka 50 g
Maslo na potretie 100 g
Vanilínový cukor na posypanie
Práškový cukor na posypanie

Uložiť tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

  • 120
  • 180
  • Porcie: 20
  • Stredná

Ingrediencie

  • Cesto

Popis

Zdieľať

Štóla patrí medzi tradičné recepty, ktoré neodmysliteľne spojené s Vianocami. Sladké pečivo so sušeným ovocím a hrozienkami.

 

 

Kroky

1
Hotovo

Z vlažného mlieka, lyžice cukru, droždia a trocha múky pripravíme kvások.

2
Hotovo
60

V miske rozmiešame múku, cukor, roztopené maslo, vajce, žĺtok, soľ a vykysnutý kvások. Všetko spolu dobre vypracujeme. Cesto mierne posypeme múkou, prikryjeme a necháme kysnúť.

3
Hotovo
10

Do vykysnutého zapracujeme hrozienka, kandizovanú kôru, ktoré sme predtým namočili do rumu, a mandle. Z cesta vytvoríme oválny bochník, prikryjeme a necháme podkysnúť.

4
Hotovo

Typický tvar štóly vznikne, ak sa doprostred bochníka urobí žliabok zatlačením rukoväťou hrubšej varešky alebo chrbtom ruky. Jednu polovicu od tohto prehĺbenia vyvaľkáme a preklopíme cez druhú polovicu cesta.

5
Hotovo
40

Cesto položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme podkysnúť. Potom pomaly upečieme vo vyhriatej rúre.

6
Hotovo

Medzitým rozpustíme maslo. Štólu hneď po upečení potrieme maslom a potom niekoľkokrát pri chladnutí. Keď je úplne vychladnutá, posypeme ju práškovým cukrom.

naspäť
Plnené vajcia
dalej
Rezance s tvarohom na slano
naspäť
Plnené vajcia
dalej
Rezance s tvarohom na slano