Bratislavské rožky
s orechami

0 0
Bratislavské rožky

Ingrediencie

Zmeniť porcie:
Cesto
Hladká múka 300 g
Polohrubá múka 300 g
Maslo 180 g
Žĺtok 2 ks
Práškový cukor 65 g
Mlieko 100 ml
Droždie 42 g
Soľ 1 lyžička
Žĺtko na potretie 2 ks
Orechová plnka
Pomleté orechy 150 g
Práškový cukor 50 g
Vanilínový cukor 1 balíček
Mlieko horúce 100 ml
Maková plnka
Mak 200 g
Práškový cukor 100 g
Vanilínový cukor 1 balíček
Mlieko horúce 100 ml

Uložiť tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

  • 50 + kysnutie
  • 20 min / 185 °C
  • Porcie: 30
  • Stredná

Ingrediencie

  • Cesto

  • Orechová plnka

  • Maková plnka

Popis

Zdieľať

Bratislavské rožky sú známe ešte za čias Rakúsko-Uhorska. Plnia sa makovou alebo orechovou plnkou.

Kroky

1
Hotovo

Cesto

Z mlieka, cukru, droždia a trocha múky pripravíme kvások a necháme ho vykysnúť.

2
Hotovo

Potom ho zmiešame s múkou, pridáme žĺtky, zvyšné mlieko, maslo, soľ a vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme kysnúť na teplé miesto.

3
Hotovo

Maková plnka

Mlieko a cukor dáme zovrieť. Do vriaceho mlieka pridáme pomletý mak. Dobre vymiešame a necháme ochladnúť.

4
Hotovo

Orechová plnka

Mlieko a cukor dáme zovrieť. Do vriaceho mlieka pridáme pomleté orechy. Dobre vymiešame a necháme ochladnúť.

5
Hotovo

Vykysnuté cesto sformujeme do tvaru valčeka z ktorého odkrajujeme asi dvojcentimetrové kúsky.

6
Hotovo

Každý kúsok natenko rozvaľkáme do oválneho tvaru, naplníme buď orechovou alebo makovou plnkou a spravíme rožtek.

7
Hotovo

Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahanými žĺtkami, necháme asi pol hodinu obschnúť a dáme piecť do vyhriatej rúry.

naspäť
Hrebene s vanilkovým krémom
dalej
Teľacie medailónky
naspäť
Hrebene s vanilkovým krémom
dalej
Teľacie medailónky