Ingrediencie
-
Cesto
-
300 g Hladká múka
-
300 g Polohrubá múka
-
180 g Maslo
-
2 ks Žĺtok
-
65 g Práškový cukor
-
100 ml Mlieko
-
42 g Droždie
-
1 lyžička Soľ
-
2 ks Žĺtko na potretie
-
Orechová plnka
-
150 g Pomleté orechy
-
50 g Práškový cukor
-
1 balíček Vanilínový cukor
-
100 ml Mliekohorúce
-
Maková plnka
-
200 g Mak
-
100 g Práškový cukor
-
1 balíček Vanilínový cukor
-
100 ml Mliekohorúce
Popis
Bratislavské rožky sú známe ešte za čias Rakúsko-Uhorska. Plnia sa makovou alebo orechovou plnkou.
Kroky
1
Hotovo
|
CestoZ mlieka, cukru, droždia a trocha múky pripravíme kvások a necháme ho vykysnúť. |
2
Hotovo
|
Potom ho zmiešame s múkou, pridáme žĺtky, zvyšné mlieko, maslo, soľ a vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme kysnúť na teplé miesto. |
3
Hotovo
|
Maková plnkaMlieko a cukor dáme zovrieť. Do vriaceho mlieka pridáme pomletý mak. Dobre vymiešame a necháme ochladnúť. |
4
Hotovo
|
Orechová plnkaMlieko a cukor dáme zovrieť. Do vriaceho mlieka pridáme pomleté orechy. Dobre vymiešame a necháme ochladnúť. |
5
Hotovo
|
Vykysnuté cesto sformujeme do tvaru valčeka z ktorého odkrajujeme asi dvojcentimetrové kúsky. |
6
Hotovo
|
Každý kúsok natenko rozvaľkáme do oválneho tvaru, naplníme buď orechovou alebo makovou plnkou a spravíme rožtek. |
7
Hotovo
|
Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahanými žĺtkami, necháme asi pol hodinu obschnúť a dáme piecť do vyhriatej rúry. |