Veľkonočné judáše

0 0
Veľkonočné judáše

Ingrediencie

Zmeniť porcie:
Cesto
Hladká múka 500 g
Smotana na varenie (12%) 300 ml
Kryštálový cukor krupica 60 g
Droždie 1 kocka
Žĺtok 2 ks
Maslo zmäknuté 150 g
Citrónová kôra z 1 citróna
Citrónová šťava 2 lyžičky
Vanilínový cukor 1 balíček
Soľ štipka
Vajíčko na potretie 1 ks
Med na potretie
Mandľové lupienky

Uložiť tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

  • 55 + kysnutie
  • 25 min / 180 °C
  • Porcie: 25
  • Stredná

Ingrediencie

  • Cesto

Popis

Zdieľať

Judáše sa piekli na Zelený štvrok. Ich tvar symbolizuje povraz, na ktorý sa Judáš obesil.

Kroky

1
Hotovo

Z droždia, malého množstva cukru a teplého mlieka pripravíme kvások. Primiešame ostatné suroviny a vypracujeme hladké nelepivé cesto.

2
Hotovo

Poprášime múkou, prikryjeme utierkou a v teple necháme vykysnúť. Počas kysnutia viackrát premiesime.

3
Hotovo

Po vykysnutí rozdelíme na kúsky, z ktorých vytvarujeme valčeky. Stočíme ich do špirály a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami.

4
Hotovo

Necháme ešte na plechu podkysnúť a dáme piecť do vyhriatej rúry. Po upečení ešte horúce judáše potrieme teplým medom.

naspäť
Nivové praclíky
dalej
Smotanové rezy
naspäť
Nivové praclíky
dalej
Smotanové rezy