Croissanty

0 0

Ingrediencie

Kysnuté cesto
Hladká múka 500 g
Mlieko 250 ml
Kryštálový cukor 50 g
Droždie 20 g
Vajce 1 ks
Soľ štipka
Tukové cesto
Maslo 250 g

Uložiť tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

  • 105+4 hodiny
  • 25 min / 200 °C
  • Tažká

Ingrediencie

  • Kysnuté cesto

  • Tukové cesto

Popis

Zdieľať

Jemné maslové croissanty z prekladaného cesta. Na vrchu chrumkavé a vo vnútri vláčne, nadýchané cesto.

Kroky

1
Hotovo

Kysnuté cesto

Z vlažného mlieka, lyžice cukru, droždia a trochy múky pripravíme kvások. V miske rozmiešame múku, cukor, soľ a vykysnutý kvások. Všetko spolu dobre vypracujeme.

2
Hotovo

Cesto mierne posypeme múkou, prikryjeme a necháme kysnúť asi hodinu pri izbovej teplote. Potom ho odložíme na 4 hodiny do chladničky.

3
Hotovo

Tukové cesto

Stuhnuté maslo dáme medzi potravinársku fóliu a pomocou valčeka vyvaľkáme plát.

4
Hotovo

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, do stredu vložíme pripravené maslo, okraje obdĺžnika zložíme ako obálku a pritlačíme. Potom cesto zľahka rozvaľkáme na dlhší obdĺžnik, vždy vaľkáme iba jedným smerom.

5
Hotovo

Cesto preložíme tretiny, zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladničky. Tento postup opakujeme trikrát. Cesto otočíme vždy o 90 stupňov a skladáme ho v smere, v ktorom sme ho vaľkali.

6
Hotovo

Hotové cesto rozvaľkámena obdĺžnik hrubý asi 5 mm, nakrájame ho na trojuholníčky, ktoré v širšej časti narežeme a zvinieme od širšieho konca k cípu.

7
Hotovo

Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme hodinu podkysnúť, potom potrieme rozšľahaným vajíčkom.

naspäť
Osie hniezda
dalej
Mriežkový koláč s pudingom
naspäť
Osie hniezda
dalej
Mriežkový koláč s pudingom