Ingrediencie
-
500 g Hladká múka
-
½ kocky Droždie
-
250 ml vlažnej Voda
-
1 lyžica Kryštálový cukor
-
1 lyžička Soľ
-
50 ml Mlieko
-
3 lyžice roztopeného Maslo
-
Na luhovanie
-
1 l Voda
-
3 lyžičky Sóda bikarbóna
Popis
Tradičná bavorská špecialita. Slané, kysnuté praclíky z luhovaného cesta. Pred pečením sa povaria vo vriacej vode so sódou bikarbónou.
Kroky
1
Hotovo
|
Ingrediencie |
2
Hotovo
|
Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť. |
3
Hotovo
90
|
Vykysnutý kvások, soľ pridáme do múky a zamiesime cesto, ktoré dáme vykysnúť na teplom mieste. |
4
Hotovo
|
Z cesta vytvoríme valec, pokrájame ho na 12 rovnakých kúskov, z ktorých robíme asi pol cm hrubé a 30 cm dlhé šúľky. |
5
Hotovo
|
Zo šúľkov vytvarujeme praclíky. Najskôr si vytvoríme tvar písmena U, potom cesto dvakrát stočíme a konce pritlačíme na spodnú časť U, aby sme vytvorili tvar praclíka. |
6
Hotovo
20
|
Dáme ich podkysnúť na 20 minút. |
7
Hotovo
|
Do 1 l vriacej vsypeme sódu bikarbónu. Necháme rozpustiť a opatrne vkladáme praclíky do vriacej vody. Necháme variť približne 90 sekúnd. |
8
Hotovo
|
Praclíky vyberieme, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme morskou soľou. Po bokoch urobíme žiletkou alebo ostrým nožom zárezy. |
9
Hotovo
20 min/180 °C
|
Dáme piecť od vyhriatej rúry. Pečieme, kým nie sú hnedé. |
10
Hotovo
|