Ingrediencie
-
Cesto
-
500 g Hladká múka
-
300 ml Smotana na varenie (12%)
-
60 g Kryštálový cukor krupica
-
1 kocka Droždie
-
2 ks Žĺtok
-
150 g Maslozmäknuté
-
z 1 citróna Citrónová kôra
-
2 lyžičky Citrónová šťava
-
1 balíček Vanilínový cukor
-
štipka Soľ
-
1 ks Vajíčko na potretie
-
na potretie Med
-
Mandľové lupienky
Popis
Kroky
1
Hotovo
|
Z droždia, malého množstva cukru a teplého mlieka pripravíme kvások. Primiešame ostatné suroviny a vypracujeme hladké nelepivé cesto. |
2
Hotovo
|
Poprášime múkou, prikryjeme utierkou a v teple necháme vykysnúť. Počas kysnutia viackrát premiesime. |
3
Hotovo
|
Po vykysnutí rozdelíme na kúsky, z ktorých vytvarujeme valčeky. Stočíme ich do špirály a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami. |
4
Hotovo
|
Necháme ešte na plechu podkysnúť a dáme piecť do vyhriatej rúry. Po upečení ešte horúce judáše potrieme teplým medom. |