Ingrediencie
-
Korpus
-
200 g Maslové sušienky
-
4 lyžice Strúhanka
-
z 1 citróna Citrónová kôra
-
80 g Maslo
-
Náplň
-
750 g Krémový syrmasarpone, riccota
-
Šťava a kôra z jedného citróna
-
5 lyžíc Práškový cukor
-
1 lyžica Med
-
3 ks Vajcia
-
1 lyžička Vanilkový extrakt
-
4 lyžice Kukuričný škrob
-
Lemon curd
-
2 ks Žĺtok
-
40 ml Citrónová šťava
-
40 g Kryštálový cukor krupica
-
z 2 biocitrónov Citrónová kôra
-
40 g Maslo
Popis
Chrumkavý sušienkový korpus s osviežujúcim krémom z mascarpone a čerstvej citrónovej šťavy poliaty citrónovým krémom – lemon curd.
Kroky
1
Hotovo
|
KorpusSušienky rozdrvíme v kuchynskom robote, pridáme roztopené maslo, strúhanku, čerstvo nastrúhanú citrónovú kôru a premiešame. Vznikne zmes podobná posýpke na koláč. |
2
Hotovo
|
Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie a vyplníme pripravenou zmesou. Dôkladne lyžicou pritlačíme, aby sa vytvorila rovná vrstva. |
3
Hotovo
10 min/180°C
|
Dáme piecť asi na 10 minút do rúry vyhriatej na 180°C. Necháme vychladnúť. |
4
Hotovo
|
NáplňVymiešame syr, postupne pridávame cukor, citrónovú kôru, vanilkovú esenciu, kukuričný škrob a po jednom vajcia. Dobre premiešame. |
5
Hotovo
50 min/175°C
|
Plnku dáme na vychladnutý sušienkový základ. Pečieme 50 minút pri teplote 175 ° C. Vypneme rúru a koláč necháme v rúre asi hodinu. Po 30 minútach pootvoríme dvierka. |
6
Hotovo
|
Vychladnutý múčnik (najlepšie na druhý deň) potrieme citrónovým krémom - lemon curd a ozdobíme. |
7
Hotovo
|
Lemon curdŽĺtky, cukor, citrónovú kôru a šťavu vo vodnom kúpeli postupne zahrievame, až krém začne hustnúť. Trvá to asi 6 -8 minút. Misku odložíme z pary a postupne pridáme na kocky pokrájané maslo. |
8
Hotovo
|
Tip, radaLemon curd dáme do uzatvárateľného pohára. V chladničke vydrží približne 10 dní. Môžem ho použiť ním naplniť tartaletky, makrónky, pridať do krému. |