Makrónky
citrónové

1 1

Ingrediencie

Zmeniť porcie:
Makrónky
Bielok izbovej teploty 110 g
Mandľová múka 150 g
Práškový cukor 150 g
Kryštálový cukor 150 g
Voda 40 ml
Soľ štipka
Gelova farba
Citrónový krém (lemon curd)
Žĺtok 4 ks
Trstinový cukor 70 g
Citrónová šťava 70 ml
Maslo 50 g
Citrónová kôra z 2 biocitrónov

Uložiť tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Kuchyňa:
    • 60
    • 140 °C
    • Porcie: 40
    • Tažká

    Ingrediencie

    • Makrónky

    • Citrónový krém (lemon curd)

    Popis

    Zdieľať

    Známy francúzsky dezert, rôznych farieb a príchutí –  na povrchu chrumkavá mandľová pusinka, vo vnútri mäkký stred – naplnené lemon curd.

    Kroky

    1
    Hotovo

    Makrónky

    Zmiešame mandle s práškovým cukrom, v mixéri rozmixujeme na jemnú múčku a preosejeme cez jemné sito. K preosiatej zmesi pridáme polovicu bielkov (55 g) a stierkou vymiešame na hladkú pastu. Pridáme gelovú farbu a premiešame.

    2
    Hotovo

    Druhú polovicu bielkov a štipku soli vyšľaháme na polotuhý sneh. Medzitým si pripravíme cukrový rozvar. Do hrnca dáme kryštálový cukor, zalejeme vodou a dáme variť. Keď je teplota 1108 ° C prilejeme rozvar za stáleho šľahania do snehu. Šlaháme až kým sneh nie je tuhý a neochladí sa na izbovú teplotu (asi 3 minúty). Rozvar musíme prilievať opatrne, priamo na sneh, na stene nádoby cukor tuhne.

    3
    Hotovo

    Ak sme nepridali farbu do pasty, ešte ju môžeme pridať do snehu. Vyšľahaný sneh po tretinách primiešame k mandľovej paste. Cesto pomocou stierky obraciame tak dlho, kým nám nesteká zo stierky.

    4
    Hotovo

    Zmes dáme do cukrárenského vrecka s rovnou špičkou a striekame makrónky na silikónovú podložku alebo na plech vystlaný papierom (pod ktorý si podložíme šablónu s predkreslenými krúžkami o priemere 3 cm). Špička by mala ísť kolmo na plech, nie pod uhlom a celkom blízko plechu.

    5
    Hotovo
    15

    Párkrát s plechom buchneme, aby sme odstránili vzduchové bubliny a makrónky necháme zaschnúť (45 - 60 minút), kým sa na nich nevytvorí "kôra" - pri dotyku by sa cesto už nemalo lepiť. Pečieme v rúre vyhriatej na 140 °C. Upečené necháme vychladnúť na plechu a naplníme.

    6
    Hotovo

    Citrónový krém

    Citróny dôkladne umyjeme a kôru jemne nastrúhame. Strúhame iba žltú časť, biela je horká. Všetky suroviny zmiešame a vo vodnom kúpeli za stálého miešania varíme, kým krém nezhustne do pudingovej konzistencie.

    7
    Hotovo

    Dokončenie

    Na polovicu makróniek pomocou cukrárenskeho vrecka nanesieme vychladnutý krém, priklopíme druhou makrónkou a spojíme.

    naspäť
    Orechové rezy na oblátke
    dalej
    Jahodová torta Fraisier
    naspäť
    Orechové rezy na oblátke
    dalej
    Jahodová torta Fraisier
    Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here