Ingrediencie
-
Cesto
-
3 Vajcia
-
50 g Maslo
-
250 g Kryštálový cukor
-
250 g Med
-
2 lyžičky Sóda bikarbóna
-
2 lyžice Rum
-
650 g Hladká múka
-
2 lyžičky Mletá škorica
-
1 lyžička mletých klinčekov
-
Poleva
-
1 Bielok
-
Citrónová šťava
-
2 – 3 kvapky Olej
-
150 – 180 g Práškový cukor
Popis
Tradičné chutné koláčiky z medového cesta ozdobené bielkovou polevou, bez ktorých sa nezaobídu Vianoce.
Kroky
1
Hotovo
10
|
Vajcia s cukrom vymiešame. Do vymiešaného pridáme med, rozpustené maslo, voňavé korenie a premiešame. |
2
Hotovo
|
V rume rozpustíme sódu bikarbónu a primiešame do masy. Postupne pridáme múku a vypracujeme polotuhé cesto, ktoré dáme na 24 hodín na chladné miesto. |
3
Hotovo
|
Potom cesto premiesime, na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a vykrajujeme malé medovníčky. Kladieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre. |
4
Hotovo
|
Po upečení medovníčky hneď natrieme celým rozšľahaným vajíčkom. Na každý medovníček môžeme dať kúsok orecha, olúpanú mandľu, alebo ho môžeme ozdobiť bielkovou polevou. |
5
Hotovo
|
PolevaCukor dva-tri razy preosejeme a dobre vymiešame s bielkom. Ak je poleva riedka, pridáme kukuričný škrob, ak je naopak hustá, zriedime ju niekoľkými kvapkami citróna. |