Vianočka
Tradičný vianočný koláčik

0 0
Vianočka

Ingrediencie

Zmeniť porcie:
Polohrubá múka 500 g
Kryštálový cukor krupica 100 g
Maslo 100 g
Žĺtok 2 ks
Mlieko 200 ml
Droždie 42 g
Soľ štipka
Hrozienka namočených v rume 50 g
Mandle 50 g plátkov

Nutričné hodnoty

100 g
380
kcal
9 g
bielkoviny
70 g
sacharidy
7 g
tuky
0,54 g
vláknina

Uložiť tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Kuchyňa:
    • 140
    • Porcie: 20
    • Stredná

    Ingrediencie

    Popis

    Zdieľať

    Sladké pletené pečivo s hrozienkami a mandľami. Tradičný vianočný koláčik z kysnutého cesta, ale pochutíme si na ňom po celý rok.

    Kroky

    1
    Hotovo

    Ingrediencie

    2
    Hotovo

    Z vlažného mlieka, lyžice cukru, droždia a trocha múky pripravíme kvások.

    3
    Hotovo
    60

    V miske rozmiešame múku, cukor, roztopené maslo, žĺtky, soľ, hrozienka a vykysnutý kvások. Všetko spolu dobre spracujeme. Cesto mierne osypeme múkou, prikryjeme a necháme kysnúť.

    4
    Hotovo

    Vykysnuté položíme na dosku a nožom z neho oddelíme dva malé kúsky, ktoré použijeme ako vrchný vrkoč. Zvyšné cesto rozkrojíme na sedem rovnako veľkých dielov.

    5
    Hotovo

    Z každého dielu vyváľame rovnako dlhé valčeky. Spodný vrkoč pletieme zo 4 valčekov. Na jednej strane ich spojíme k sebe a začneme pliesť tak, že prvý valček prehodíme cez druhý, tretí cez štvrtý a tretí cez druhý. Konce pritlačíme k sebe.

    6
    Hotovo

    Stredný vrkoč pletieme z 3 valčekov, a to tak, že striedavo prehadzujeme prvý valček cez druhý a tretí cez druhý.

    7
    Hotovo

    Vrchný vrkoč upletieme zatočením dvoch valčekov.

    8
    Hotovo

    Najväčší vrkoč prenesieme na plech s nepriľnavým povrchom alebo vystlaný papierom na pečenie. Stred prehĺbime rukou, potrieme bielkom a položíme stredný vrkoč.

    9
    Hotovo

    Aj tento prehĺbime, potrieme bielkom a dáme vrchný vrkoč.

    10
    Hotovo
    10 min/180 °, 40 min//160 °

    Vianočku potom necháme chvíľu podkysnúť. Potom ju potrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme plátkami mandlí. Pečieme pomaly 10 minút pri 180 °, potom teplotu znížime a dopekáme pri 160 °.

    11
    Hotovo
    naspäť
    Čokoládový chlebík
    dalej
    Zeleninová polievka s drožďovými haluškami
    naspäť
    Čokoládový chlebík
    dalej
    Zeleninová polievka s drožďovými haluškami
    Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here