Ingrediencie
-
500 g Polohrubá múka
-
100 g Kryštálový cukor krupica
-
100 g Maslo
-
2 ks Žĺtok
-
200 ml Mlieko
-
42 g Droždie
-
štipka Soľ
-
50 g Hrozienkanamočených v rume
-
50 g plátkov Mandle
Popis
Sladké pletené pečivo s hrozienkami a mandľami. Tradičný vianočný koláčik z kysnutého cesta, ale pochutíme si na ňom po celý rok.
Kroky
1
Hotovo
|
Ingrediencie |
2
Hotovo
|
|
3
Hotovo
60
|
|
4
Hotovo
|
Vykysnuté položíme na dosku a nožom z neho oddelíme dva malé kúsky, ktoré použijeme ako vrchný vrkoč. Zvyšné cesto rozkrojíme na sedem rovnako veľkých dielov. |
5
Hotovo
|
Z každého dielu vyváľame rovnako dlhé valčeky. Spodný vrkoč pletieme zo 4 valčekov. Na jednej strane ich spojíme k sebe a začneme pliesť tak, že prvý valček prehodíme cez druhý, tretí cez štvrtý a tretí cez druhý. Konce pritlačíme k sebe. |
6
Hotovo
|
Stredný vrkoč pletieme z 3 valčekov, a to tak, že striedavo prehadzujeme prvý valček cez druhý a tretí cez druhý. |
7
Hotovo
|
Vrchný vrkoč upletieme zatočením dvoch valčekov. |
8
Hotovo
|
Najväčší vrkoč prenesieme na plech s nepriľnavým povrchom alebo vystlaný papierom na pečenie. Stred prehĺbime rukou, potrieme bielkom a položíme stredný vrkoč. |
9
Hotovo
|
Aj tento prehĺbime, potrieme bielkom a dáme vrchný vrkoč. |
10
Hotovo
10 min/180 °, 40 min//160 °
|
Vianočku potom necháme chvíľu podkysnúť. Potom ju potrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme plátkami mandlí. Pečieme pomaly 10 minút pri 180 °, potom teplotu znížime a dopekáme pri 160 °. |
11
Hotovo
|