Ingrediencie
-
Rozkvas
-
150 g Ražná múka
-
150 g Voda
-
2 lyžice Kvások
-
Chlieb
-
600 g Pšeničná chlebová múka
-
400 g Voda
-
300 g Rozkvas
-
2 lyžičky Soľ
-
2 lyžičky Rasca
Popis
Kroky
1
Hotovo
|
ROZKVASDo misy dáme múku, vodu a kvások. Zamiešame a prikryté potravinárskou fóliou necháme na teplom mieste 12- 14 hodín. Po 12 hodinách z kvásku odoberieme 2 lyžice a odložíme v chladničke pre budúce pečenie. |
2
Hotovo
60
|
Vo väčšej mise si zmiešame múku, vodu a necháme odpočívať. Krátko premiesime, pridáme rozkvas a miesime ešte 2 minúty. Pridáme soľ a rascu a dôkladne vymiesime pomocou kuchynského robotu alebo ručne, kým sa nebude cesto oddeľovať od nádoby. Dobre vymiesené cesto by malo byť hladké a pružné. |
3
Hotovo
|
Takto vymiesené cesto prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme kvasiť 2-3 hodiny. Počas kvasenia ho každých 50 minút preložíme. Pomocou stierky chytíme cesto, preložíme na druhú stranu a nádobu otočíme o 90°. |
4
Hotovo
|
Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Párkrát ho poprekladáme a vytvarujeme bochník, ktorý vložíme do kukuričným škrobom vysypanej ošatky spojom nahor. Prikryjeme a necháme kvasiť ešte 2-3 hodiny, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem. |
5
Hotovo
|
Rúru vyhrejeme na 250 °C spolu s plechom, na ktorom budeme chlieb piecť. Cesto opatrne preklopíme na horúci plech vystlaný papierom na pečenie, žiletkou alebo ostrým nožom urobíme zárezy a dáme piecť. |
6
Hotovo
|
Zároveň s chlebom do rúry dáme na 10 minút plech s vodou. Po 10 minútach teplotu znížime na 190 stupňov a dopekáme ešte asi 30 minút. Chlieb necháme vychladnúť na mriežke. |