Kváskový chlieb s pivom
a slnečnicovými semiankami

0 0

Ingrediencie

Rozkvas
Ražná múka 200 g
Voda 200 g
Kvások 2 lyžice
Chlieb
Rozkvas 400 g
Pšeničná chlebová múka 500 g
Ražná múka 100 g
Semolínová múka 100 g
Pivo 200 g
Soľ 2 lyžičky
Rasca 1 lyžička
Voda 200 g
Slnečnicové semienka 2 lyžičky

Uložiť tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

  • 50 min + kvasenie 4 hod + rozkvas 12 hod
  • 10 min/ 250, 25 min 200
  • Stredná

Ingrediencie

  • Rozkvas

  • Chlieb

Popis

Zdieľať

Kváskový chlieb z pšeničnej, ražnej  a semolínovej múky. Semolinová múka je vyrobená namletím veľmi tvrdej odrody pšenice.

Kroky

1
Hotovo

Rozkvas

Do misy dáme múku, vodu a kvások. Zamiešame a prikryté potravinárskou fóliou necháme na teplom mieste 12- 14 hodín. Po 12 hodinách z kvásku odoberieme 2 lyžice a dokŕmime nimi kvások v chladničke pre budúce pečenie. O tom, či je kvások pripravený na pečenie sa môžeme presvedčiť, tak, že odoberieme trocha kvásku a dáme ho do studenej vody. Pripravený kvások bude vo vode plávať.

2
Hotovo

Vo väčšej mise si zmiešame múku, vodu, pivo, pripravený kvások Pridáme soľ, rascu, slnečnicové semienka a dôkladne vymiesime pomocou kuchynského robotu alebo ručne, kým sa nebude cesto oddeľovať od nádoby. Dobre vymiesené cesto by malo byť hladké a pružné.

3
Hotovo

Takto vymiesené cesto prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme kvasiť 2-3 hodiny. Počas kvasenia ho každých 50 minút preložíme. Pomocou stierky chytíme cesto, preložíme na druhú stranu a nádobu otočíme o 90°.

4
Hotovo

Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Párkrát ho poprekladáme a vytvarujeme bochník, ktorý vložíme do kukuričným škrobom vysypanej ošatky spojom nahor. Dno ošatky posypeme slnečnicovými semienkami. Prikryjeme a necháme kvasiť ešte 2-3 hodiny, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.

5
Hotovo

Rúru vyhrejeme na 230 °C spolu s plechom, na ktorom budeme chlieb piecť. Cesto opatrne preklopíme na horúci plech vystlaný papierom na pečenie, žiletkou alebo ostrým nožom urobíme zárezy a dáme piecť.

6
Hotovo

Zároveň s chlebom do rúry dáme na 10 minút plech s vodou. Po 10 minútach teplotu znížime na 200 stupňov a dopekáme ešte asi 20 minút. Chlieb necháme vychladnúť na mriežke.

Recenzie receptu

Zatiaľ pre tento recept neboli napísané žiadne recenzie, použite okno nižšie pre napísanie recenzie
naspäť
Pavlova torta
dalej
Levanduľová torta
naspäť
Pavlova torta
dalej
Levanduľová torta