Ražný kváskový chlieb

1 0
Ražný kváskový chlieb

Ingrediencie

Rozkvas
Ražná múka 200 g
Kvások 2 lyžice
Voda 200 g
Chlieb
Rozkvas 400 g
Ražná múka chlebovej 400 g
Ražna celozrnná múka 200 g
Voda 400 g
Soľ 2 lyžičky
Rasca 2 lyžičky

Uložiť tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

  • 50 min+kvasenie cca 6 hod+rozkvas 12 hod
  • 10 min/230 °C, 25 min/200 °C
  • Stredná

Ingrediencie

  • Rozkvas

  • Chlieb

Popis

Zdieľať

Domáci kváskový chlieb pripravený z ražnej múky. Chlieb ostane dlho čerstvý – bude chutný a vláčny aj 6 dní.

Kroky

1
Hotovo

Rozkvas

Do misy dáme múku, vodu a kvások. Zamiešame a prikryté potravinárskou fóliou necháme na teplom mieste 12- 14 hodín.

2
Hotovo

Chlieb

Múku zmiešame s rozkvasom, pridáme vodu, soľ a rascu a dobre premiešame. Vypracujeme cesto, ktoré netreba na rozdiel od chleba z pšeničnej múky dlho miesiť. Cesto miesime plastovou stierkou alebo mokrou rukou, nakoľko je cesto lepkavé.

3
Hotovo

Z cesta vytvarujeme bochník, ktorý vložíme do kukuričným škrobom vysypanej ošatky spojom nahor. Necháme kvasiť 3 - 5 hodín.

4
Hotovo

Rúru vyhrejeme na 230 °C. Cesto opatrne preklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo posypaný krupicou, žiletkou alebo ostrým nožom urobíme zárezy a dáme piecť.

5
Hotovo

Zároveň s chlebom do rúry dáme na 10 minút plech s vodou. Po 10 minútach teplotu znížime na 200 stupňov a dopekáme ešte asi 25 minút. Chlieb necháme vychladnúť na mriežke.

naspäť
Tiramisu
dalej
Pečený losos
naspäť
Tiramisu
dalej
Pečený losos
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here