Ingrediencie
-
Rozkvas
-
200 g Ražná múka
-
2 lyžice Kvások
-
200 g Voda
-
Chlieb
-
400 g Rozkvas
-
400 g Ražná múkachlebovej
-
200 g Ražna celozrnná múka
-
400 g Voda
-
2 lyžičky Soľ
-
2 lyžičky Rasca
Popis
Domáci kváskový chlieb pripravený z ražnej múky. Chlieb ostane dlho čerstvý – bude chutný a vláčny aj 6 dní.
Kroky
1
Hotovo
|
RozkvasDo misy dáme múku, vodu a kvások. Zamiešame a prikryté potravinárskou fóliou necháme na teplom mieste 12- 14 hodín. |
2
Hotovo
|
ChliebMúku zmiešame s rozkvasom, pridáme vodu, soľ a rascu a dobre premiešame. Vypracujeme cesto, ktoré netreba na rozdiel od chleba z pšeničnej múky dlho miesiť. Cesto miesime plastovou stierkou alebo mokrou rukou, nakoľko je cesto lepkavé. |
3
Hotovo
|
Z cesta vytvarujeme bochník, ktorý vložíme do kukuričným škrobom vysypanej ošatky spojom nahor. Necháme kvasiť 3 - 5 hodín. |
4
Hotovo
|
Rúru vyhrejeme na 230 °C. Cesto opatrne preklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo posypaný krupicou, žiletkou alebo ostrým nožom urobíme zárezy a dáme piecť. |
5
Hotovo
|
Zároveň s chlebom do rúry dáme na 10 minút plech s vodou. Po 10 minútach teplotu znížime na 200 stupňov a dopekáme ešte asi 25 minút. Chlieb necháme vychladnúť na mriežke. |