Ingrediencie
-
Cesto
-
500 g Hladká múka
-
30 g Droždie
-
250 g Mlieko
-
100 g Kryštálový cukor krupica
-
1 lyžička Citrónová kôra
-
štipka Soľ
-
2 ks Žĺtok
-
150 g Maslo
-
Dokončenie
-
1 ks Vajíčko na potretie
-
80 g Mandľové lupienky
-
1 balíček Vanilínový cukor
Popis
Veľkonočný veniec patrí na sviatočný stôl rovnako ako baránok, baba a iné veľkonočné dobroty.
Kroky
1
Hotovo
|
CestoZ droždia, malého množstva cukru a teplého mlieka pripravíme kvások. Primiešame ostatné suroviny a vypracujeme hladké nelepivé cesto. |
2
Hotovo
|
Poprášime múkou, prikryjeme utierkou a v teple necháme vykysnúť. Počas kysnutia viackrát premiesime. |
3
Hotovo
|
Po vykysnutí rozdelíme na 3 rovnaké časti, z ktorých vytvarujeme valčeky. Valčeky spletieme do copu a spojíme konce, aby koláč vytvoril kruh. |
4
Hotovo
|
Položíme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo do bábovkovej formy. Necháme ešte podkysnúť 45 minút, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem. |
5
Hotovo
|
Tesne pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme plátkami mandlí a dáme piecť do vyhriatej rúry |