Kváskový chlieb s pivom
a slnečnicovými semiankami

0 0

Ingrediencie

Rozkvas
Ražná múka 200 g
Voda 200 g
Kvások 2 lyžice
Chlieb
Rozkvas 400 g
Pšeničná chlebová múka 550 g
Ražná múka 150 g
Pivo 200 g
Soľ 2 lyžičky
Rasca 1 lyžička
Voda 200 g
Slnečnicové semienka 2 lyžičky

Uložiť tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

  • 50 min + kvasenie 4 hod + rozkvas 12 hod
  • 10 min/ 230, 25 min 200
  • Stredná

Ingrediencie

  • Rozkvas

  • Chlieb

Popis

Zdieľať

Kváskový chlieb z pšeničnej a ražnej  múky zamiesený s pivom a slnečnicovými semienkami.

Kroky

1
Hotovo

Rozkvas

Do misy dáme múku, vodu a kvások. Zamiešame a prikryté potravinárskou fóliou necháme na teplom mieste 12- 14 hodín. Po 12 hodinách z kvásku odoberieme 2 lyžice a dokŕmime nimi kvások v chladničke pre budúce pečenie. O tom, či je kvások pripravený na pečenie sa môžeme presvedčiť, tak, že odoberieme trocha kvásku a dáme ho do studenej vody. Pripravený kvások bude vo vode plávať.

2
Hotovo

Vo väčšej mise si zmiešame múku, vodu, pivo, pripravený kvások. Pridáme soľ, rascu a a dôkladne vymiesime pomocou kuchynského robotu alebo ručne, kým sa nebude cesto oddeľovať od nádoby. Dobre vymiesené cesto by malo byť hladké a pružné.

3
Hotovo

Takto vymiesené cesto prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme kvasiť 2-3 hodiny. Počas kvasenia ho každých 50 minút preložíme. Pomocou stierky chytíme cesto, preložíme na druhú stranu a nádobu otočíme o 90°.

4
Hotovo

Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Párkrát ho poprekladáme a vytvarujeme bochník, ktorý vložíme do kukuričným škrobom vysypanej ošatky spojom nahor. Dno ošatky posypeme slnečnicovými semienkami. Prikryjeme a necháme kvasiť ešte 2-3 hodiny, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.

5
Hotovo

Rúru vyhrejeme na 230 °C spolu s plechom, na ktorom budeme chlieb piecť. Cesto opatrne preklopíme na horúci plech vystlaný papierom na pečenie, žiletkou alebo ostrým nožom urobíme zárezy a dáme piecť.

6
Hotovo

Zároveň s chlebom do rúry dáme na 10 minút plech s vodou. Po 10 minútach teplotu znížime na 200 stupňov a dopekáme ešte asi 20 minút. Chlieb necháme vychladnúť na mriežke.

naspäť
Musaka
dalej
Levanduľová torta
naspäť
Musaka
dalej
Levanduľová torta
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here