Ingrediencie
-
Lístkové cesto - vodové
-
190 g Hladká múka
-
30 g Maslostudené,nakrájané na kocky
-
štipka Soľ
-
100 ml Vodastudená
-
Lístkové cesto - tukové
-
240 g Maslostudené,nakrájané na kocky
-
80 g Hladká múka
-
Žĺtkový krém
-
250 ml Mlieko
-
25 g Kukuričný škrob
-
3 ks Žĺtok
-
50 g Kryštálový cukor krupica
-
1 lyžica Maslo
-
100 ml Smotana na šľahanie
-
2 balíčky Vanilínový cukor
-
Dokončenie
-
na posypanie cesta Práškový cukor
-
maliny, jahody Čerstvé ovocie
Popis
Kroky
1
Hotovo
|
Lístkové cesto - tukovéDo studeného masla rýchlo zapracujeme múku a vytvarujeme tukovú kocku, ktorú medzi dvoma papiermi na pečenie rozvaľkáme do tvaru štvorca a dáme stuhnúť do chladničky. |
2
Hotovo
|
Lístkové cesto - vodovéV miske zmiešame múku a studené maslo. Vznikne zmes podobná posýpke na koláč. Prilejeme vodu a vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré sformujeme do tvaru bochníka, zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 30 minút do chladničky. |
3
Hotovo
|
Potom cesto na pomúčenej doske natiahneme do tvaru štvorca (stred hrubší), vložíme tukovú kocku a uhlopriečne zabalíme. Jemne roztlačíme najskôr rukou, potom valčekom a opatrne rozvaľkáme. |
4
Hotovo
|
Oprášime prebytočnú múku a preložíme na štyri časti (z ľavej aj pravej strany do stredu a potom na seba) alebo na tri časti (z ľavej aj pravej strany tak do jednej tretiny). |
5
Hotovo
|
Zabalíme do fólie a necháme opäť odležať približne 30 minút. Prekladanie opakujeme 2 až 3 razy a vždy dáme cesto vychladiť. |
6
Hotovo
|
Na papieri na pečenie hotové cesto rozvaľkáme na obdĺžnik 60 x 40 a spolu s papierom dáme na plech. Husto popicháme vidličkou, posypeme cukrom, prikryjeme ďalším papierom na pečenie a zaťažíme plechom, aby sa počas pečenia cesto nenafukovalo. Dáme piecť do vyhriatej rúry. |
7
Hotovo
|
Po 20 minútach plech aj papier na pečenie odložíme a cesto odokryté pečieme ešte 10 minút do zlatista. Necháme vychladnúť. |
8
Hotovo
|
KrémV miske vymiešame žĺtky s cukrom a kukuričným škrobom. Mlieko nalejeme do hrnca, privedieme do varu a za stáleho miešania zalejeme žĺtkovú zmes. |
9
Hotovo
|
Dobre premiešame, vrátime späť do hrnca a krátko povaríme, kým zmes mierne nezhustne. Odstavíme z ohňa a pridáme maslo. Preložíme do misky, prikryjeme fóliou, tak aby sa dotýkala krému a necháme vychladnúť. Vychladnuté prešľaháme a opatrne pridáme vyšľahanú šľahačku. |
10
Hotovo
|
DokončenieVychladnuté rezy ostrým nožom nakrájame na obdĺžniky 4 x 10 cm. Krémom naplníme cukrárske vrecko s hladkou špičkou a jednotlivé kúsky spolu spojíme. Mali by byť 2 vrstvy krému a 3 vrstvy korpusu. Vrch ozdobíme ovocím. |